Nederland

Nederland

De zee

Nederland en de zee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De zee heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van vele dorpen en steden en dan vooral in de vissersdorpen van Nederland. De zee is niet alleen de Noordzee maar was eens ook de Zuiderzee, waar de dorpen uit hechte vissersgemeenschappen bestonden (en nog steeds bestaan) die leefden met het water. In veel van deze plaatsen, zoals Volendam, Marken, Spakenburg en Urk, is de folklore nog lang levend gebleven of is nog steeds levend. In enkele plaatsen zijn er nog altijd zijn er mensen te vinden die dagelijks in dracht rondlopen.

Deze choreografie ontleent thema’s aan de zee: het deinen en rollen van de golven en het vissen. We dansen in verschillende kostuums uit kustplaatsen: Spakenburg, Volendam en Marken en Walcheren (Zeeland).

Choreografie: André van de Plas

Rondedans voor een Bruydt

In deze dans zien we een huwelijk uit de plaats Marken. Een oud huwelijksgebruik in die streek is het overhandigen van de bruidspijp door de bruid aan de bruidegom. De bruid danst hierna met haar vriendinnen en vervolgens wordt alles klaar gemaakt voor de huwelijksnacht. De dans is een ‘moderne’ dans: er zijn geen traditionele, al bestaande Nederlandse volksdansen in verwerkt, maar met ‘Nederlandse passen’ is een nieuwe dans gemaakt.

De kostuums hebben wij zelf gemaakt naar voorbeeld van originele Marken kostuums. De stof van de lap op de borst en de mutsjes zijn in Marken gekocht. De rijglijven hebben we zelf geborduurd met patronen die op Marker rijglijven voorkomen.

Choreografie: Wijnand Karel